top of page

Fransa Oturum İzni Vizesi

kaynak: fransakonsoloslugu.com

Fransa Oturum ve Çalışma İzni

Fransa’da yaşamak, çalışmak veya öğrenim görmek amacıyla uzun süre ülkede kalmayı amaçlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları oturum izni başvurusu yapmalıdırlar. Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Bölgesi ve İsviçre vatandaşlarının Fransa oturum izni almasına gerek yoktur. Bu ülkelerin dışında kalan üçüncü ülke vatandaşları Fransa oturum izni talebinde bulunabilirler.

Fransa’da çalışma, eğitim veya aile birleşimi amacıyla 90 günden fazla kalmayı amaçlayanlar Fransa Konsolosluğuna veya Fransa Büyükelçiliğine uzun dönemli vize başvurusunda bulunmalıdırlar. İş, bilimsel araştırma, eğitim ve öğretim, Fransız vatandaşıyla evlilik, Fransa’da yasal olarak yaşayan ancak başka bir uyruktan olan biriyle evlilik veya nişanlılık gibi nedenleri belgelerle ispat edebilecek durumda olanlar oturum izni başvurusunda bulunabilirler.

Fransa’ya çalışma amacıyla gitmek istiyorsanız uzun dönemli vize veya oturum izni almadan önce Fransız bir işverenle yapılmış onaylı bir iş sözleşmenizin olması gerekir.

Oturum izni almanız için uzun süreli vize başvurunda bulunup, vizenizin Fransa Konsolosluğu veya Fransa Büyükelçiliği tarafından onaylamış olması gerekmektedir. Uzun dönemli vizelerin süresi ilk alındığında 1 yıldır. Bazı uzun süreli vizeler, Fransa Göçmen Bürosu (OFII) tarafından onaylandığı taktirde aynı zamanda geçici oturma izni mahiyetindedir.  Uzun süreli vizeler ancak Fransa Göç ve Entegrasyon Ofisi tarafından onaylandığında oturum izni olarak kabul edilmektedir. 

Fransa Oturum İzni Başvurusu

Uzun süreli vize veya geçici oturum izni süresi dolmadan iki ay içinde Fransa’da daha uzun süre kalmak istediğiniz taktirde bulunduğunuz bölgedeki emniyet müdürlüğüne giderek yenilenebilir oturum izni başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu başvurudaki bilgiler aile durumu, finansal kaynaklar, sağlık sigortası, Fransa’da kalınan adresin ispatı ve yapılan iş sözleşmesi gibi bilgileri içerir.

Fransa oturum izninin süresi iş, eğitim veya aile durumunun niteliğine bağlı olacaktır. Yapılan iş sözleşmesinde belirtilen tarihler ve çalışma şartları veya eğitim amacıyla Fransa’da bulunuluyorsa eğitim/öğrenim kurumundan alınan belgeler oturum izni yineleme başvurusunda önem arzeder. Fransa oturum izni 1 yıllık bir sürede yenilenebilir ancak yapılan işin mahiyetine göre kişinin yetenekleri ve ülkede bulunma amacının niteliğine göre 3 yılda birde yenilenebilir. Sürekli oturum izninin süresi 10 yıla kadar uzatılabilir.

Fransa Aile Birleşimi Uygulaması

Avrupa Birliği, İsviçre veya Avrupa Ekonomik Bölgesi vatandaşları dışında üçüncü bir ülkeden Fransa’ya gelerek Fransız vatandaşıyla evlilik durumunda vize almanız gerekecektir. Evleneceğiniz kişi Fransız vatandaşıysa aile birleşimi için Türkiye’deki Fransız Konsolosluklarına uzun süreli vize başvurusunda bulunmanız gerekir. Eşinizin uyruğunu, kendi evlilik durumunuzu ve Fransız yetkililer tarafından gerekli görüldüğü taktirde yeterli seviyede Fransızca bildiğinizi ispat etmek zorundasınız. Fransızca seviyenizi, eğer varsa, tamamladığınız Fransızca kurs belgeleriyle ispat etmek durumundasınız.

Bir Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Bölgesi veya İsviçre vatandaşı akrabanız var ise akrabanızın uyruğunu ve sizin aile ilişkilerinizi belgelerle ispat ederek Fransa’ya varışınızdan 2 ay içinde bulunduğunuz bölgedeki resmi makamlardan oturum izni başvurusu yapabilirsiniz. İlişkili olduğunuz aile üyeleri eşiniz,  bakmakla yükümlü olduğunuz 21 yaş altı çocuklar ve anne ve babanızı içerir. Bölgedeki resmi makamlardan gerekli evrak listesini alarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Başka uyruktan olan ve Fransa’da yaşayan yakınlarınız/akrabalarınız varsa, belirli şartlar altında aile birleşimi başvurusunda bulunulabilmektedir ancak bu kişilerin ne kadar süre ve hangi sebeple Fransa’da yaşadıklarını ilgili makamlara başvuru yaparken belirtme zorunluluğu vardır.


Fransa Aile Birleşimi İçin Gereken Belgeler

  • Pasaportun aslı

  • Nüfus Cüzdanı fotokopisi

  • Nüfus Kayıt Örneği 2 adet ve Fransızca Çevirisi

  • Mernis evlenme Bildirimi 2 adet ve Fransızca Çevirisi

  • Evlenme Kâğıt örneği 2 adet Formül B

  • Aile Cüzdanı Fotokopisi 2 Adet.

  • Sağlık raporu, noter onaylı Fransızca çevirisi

  • Adli sicil belgesi, noter onaylı Fransızca çevirisi ve apostili ve fotokopisi

 

Fransa’da Eğitim Amaçlı Oturum İzni

1 Eylül 2009 tarihinde uzun süreli vizesi olan öğrencilerin oturum talebini valilikten yapma zorunluluğu kalkmıştır.  Öğrenci vizeleri oturum izni mahiyetinde olup ve oturum izni belgesinin yerine geçmiştir. Ancak öğrencilerin uzun süreli vizenin oturum izni belgesi niteliği kazanması için vizelerinin Fransa Göç ve Entegrasyon Ofisi (OFII) tarafından tasdik edilmesi zorunluluğu vardır. Fransa Göç ve Entegrasyon Ofisi Türk öğrencilere ve lisans sahibi öğrencilere, söz konusu idari işlemleri Türkiye’de başlatma fırsatı sunmaktadır.

Fransa Büyükelçiliğine veya Fransa Konsolosluğuna vize başvurunuzu yaptıktan sonra Fransa Göç ve Entegrasyon ofisinin İstanbul veya Ankara şubesine görüşmeye çağrılabilirsiniz.

Bu görüşmede sağlık kontrolü de yapılmaktadır. Sağlık kontrolünden geçtikten sonra, öğrenci vizeniz ve oturma izninizin Fransa’da onaylanma talebinizi başlatabilirsiniz.

Fransa’ya gittiğinizde ikamet ettiğiniz bölgedeki Fransa Göç ve Entegrasyon ofisine aşağıdaki belgeleri ibraz etmeniz gerekmektedir.

      - OFII tasdik belgesi başvuru formu: Vize numarası, Fransa veya Schengen bölgesine giriş yaptığınız tarih ve Fransa’daki adresle ile ilgili bölümleri doldurulmalı ve  diplomatik temsilcilik ve konsolosluktaki ilgili birim tarafından onaylanmalı

      - Pasaport: Pasaportunuzda bulunan kimlik bilgilerin bulunduğu sayfaların fotokopisi sunulmalıdır. Ayrıca vizeniz ve Fransa’ya veya Schengen bölgesine girişinize onaylayan mühür.

 

Fransa Oturum İzni Formu

Oturum izni imkanı da veren uzun süreli vizeniz varsa, Fransa Oturum İzni Formunu (Fransızca) doldurduktan sonra Fransa Göç ve Entegrasyon Ofisine(OFII) giderek başvurunuzu başlatıyorsunuz. Bu başvuru sırasında bir görüşme ve sağlık kontrolü yapılmakta olup oturumla iğli harç bedellerini ödüyorsunuz. Fransızca dil bilginiz de bu görüşme esnasında ayrıca test edilebilir.

OFII, pasaportunuza yasal olarak Fransa’da yaşadığınıza dair bir pul yapıştıracaktır. Eğer vizenizde 'carte de séjour à soliciter’ (İkamet kartı talebi) ibaresini taşıyorsa, oturum izni başvurusu için idari bölge ofisine gitmeniz gerecektir.

Fransa Oturum İzninin Süresi 

Oturum izni uzatmak istiyorsanız, ikamet ettiğiniz yerdeki yerel idari bölgeye (ki burada idari ofisler yerel düzeyde hükümeti temsil etmektedir) oturum iznini süresi dolmadan 2 ay öncesinden destekleyici belgelerle (örneğin çalışmakta olduğunuz yerde çalışmaya devam ettiğinizi gösteren belgelerle) oturum izni ve vizeyi uzatmak için başvuruda bulunmanız zorunludur. Eğer oturum izni talebinde beyan ettiğiniz sebep (iş, eğitim veya aile birleşimi vb.) değiştiyse, idari birime yeni bir oturum izni başvurusu yapmanız gerecektir.

Vizenizin süresi aşıldıktan sonra kalmaya devam ettiyseniz, para cezası veya hakkınızda sabıka kaydına olumsuz sicil işlenmesi gibi risklerle karşı karşıya kalabilirsiniz ki bu da gelecekte yapacağınız vize başvurularının retle sonuçlanmasına neden olabilir. 

bottom of page